LinkedIn een sollicitatie-site? Dan heb je het niet begrepen...

30 juli 2018 (Digital) Marketing

Je blijft er ver uit de buurt, want je hébt al een fijne baan en LinkedIn is een “sollicitatie site”... toch? Nope. Juíst in jouw geval kan LinkedIn perfect voor je werken. LinkedIn is namelijk de “netwerk site” - blijkt uit onderzoek! Gebruik ‘m dus (zo), en mis die kans niet (meer)!

Als gesettelde werknemer of tevreden werkgever zou je misschien denken dat jij er weinig tot niks mee te maken hebt: een goed LinkedIn profiel. Jij hebt toch al een baan, of goed gevuld bedrijf. Maar het succes van LinkedIn zit ‘m niet (alleen) in een baan of een nieuwe werknemer vinden.  

Het succes van LinkedIn zit ‘m minstens zozeer in de features voor degenen die hun business al fijn voor elkaar hebben - en die graag vooruit helpen.

Mits je weet wat je allemaal met LinkedIn kan, hoe dat werkt, en hoe je zo je carrière of organisatie helpt. Juist als je niet aan het solliciteren of aannemen bent.  

Wat is LinkedIn, méér dan solliciteren?

Netwerken. En LinkedIn doet dat voor je, feilloos en supersimpel.

Want LinkedIn is daar goed in; digitaal netwerken. Dát is hoe je het platform beter zou kunnen omschrijven: als “netwerk-site”. De netwerk-features van LinkedIn staan namelijk veruit bovenaan, als je kijkt naar de belangrijkste en meest gebruikte onderdelen van de site.

Alle gebruikers-statistieken worden namelijk bijgehouden door het platform. Handig, voor dat inzicht - en om te zien wat de belangrijkste kansen zijn, die nog voor jou in LinkedIn liggen:

statistic_id264135_most-helpful-linkedin-features-2015kopie

En wat zie je hier?

Netwerken boven solliciteren!

Netwerk-features zijn dus de belangrijkste, volgens dit onderzoek: zien wie je profiel bekeken heeft, ontdekken wie je kunt toevoegen aan je netwerk, en mensen opzoeken met wie je zojuist gemeet hebt. Net als mensen opzoeken die je waarschijnlijk kent en chatten met connecties.

Netwerken boven solliciteren!

LinkedIn is dus niet op eerste plaats de plek voor een nieuwe baan, maar de plek voor nieuwe business! De plaats waar je mensen bindt en kansen ontdekt, voor je organisatie en je persoonlijke carrière.

Verrassend? Dan heb je duidelijk nog niet alle kansen uit jouw LinkedIn profiel gehaald - of denk je nog steeds dat het not done is om LinkedIn te gebruiken wanneer je gelukkig gesetteld bent als werknemer.

Helemaal fout!

LinkedIn profiel = digitaal visitekaartje

Een LinkedIn profiel komt dus juist van pas voor jouw carrière of bedrijf: als je het inzet om te netwerken met je collega’s, concurrenten en klanten. Als visitekaartje, om maar eens een vergelijking te maken.

Want net zoals je offline rijkelijk je visitekaartjes uitdeelt, en er graag professioneel op staat en overkomt (en je dat verwacht van je werknemers) - zou je dat online ook moeten doen, op je LinkedIn profiel.

Zie je LinkedIn profiel dus als “je digitale visitekaartje”. En niet alleen als “je digitale CV”, zoals zovelen doen.

En gebruik het ook zo!

(Check hier 3 tips om je nieuwe visitekaartje in te zetten voor gloednieuwe netwerk-kansen)

Ja, óók voor jouw werknemers!

Ben je die werkgever met dat steady team - de reden waarom je angstvallig hoopt dat ze wegblijven bij die sollicitatie site? Dan moet je dus óók even die switch maken. Laat je werknemers juist rondwaren op LinkedIn. Stimuleer het zelfs!

Want ook voor jou en je gesettelde werknemers-team geldt: LinkedIn is een kans voor nieuwe business, geen uitweg voor een nieuwe baan. Mits je het goed gebruikt.

Stimuleer en steun ze dus juist 100% om hun LinkedIn-profiel in te zetten, als visitekaartje! Bemoei je met hun LinkedIn profiel. Geef ze de juiste tools om het te professionaliseren - met de 5 beste business features, zoals een corporate profielfoto en omslagfoto. Laat dat online visitekaartje er smetteloos uitzien, zoals je dat ook offline zou willen.

En laat ze vervolgens lekker linken, en laat ze dat zelfs extra goed doen, met de 3 beste netwerk features. Heb wat vertrouwen, ze zullen echt niet naar de concurrent vluchten zodra ze LinkedIn van dichtbij gezien hebben, als ze echt zo gelukkig gesetteld zijn bij jouw bedrijf.

Niet voor die nieuwe baan, maar voor die nieuwe business dus. Knoop ‘m in je oren.

Dus

Als je nog altijd denkt dat LinkedIn een sollicitatie site is, denk je verkeerd. Volgens gebruikersonderzoek zijn de meest gebruikte features de vooraanstaande netwerk-features, zoals “zien wie je profiel bekeken heeft”, “mensen die je kent” ontdekken en profielen bekijken van mensen voor of na een afspraak.

Stuk voor stuk geen features om een nieuwe baan te vinden, dus! En dat betekent dat je LinkedIn profiel (en dat van je werknemers) helemaal geen online CV is, maar liever een online visitekaartje. Je online zakelijke gezicht en dat van je bedrijf, voor iedereen zichtbaar.

Zorg dus dat het er netjes en professioneel op staat - met deze 5 LinkedIn profiel tips - en haal het maximale uit je nieuwe visitekaartje - met deze 3 tips!

Zie je door de tips, de tips niet meer? Download hieronder het volledige e-book overzicht met dé 10 tips voor een succesvol LinkedIn profiel.

Download het E-Book "10 tips voor een professioneel LinkedIn profiel"

Wil je graag aan de slag met LinkedIn maar heb je geen idee hoe je moet beginnen? Download dan ons E-Book en creëer in no-time een professioneel profiel.

Download het E-Book